top of page
new.jpg

Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσα. 

Ψυχολογία, Ψυχόδραμα και βιωματική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία

Σπούδασα Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν στο τέταρτο έτος της σχολής ανακάλυψα το Ψυχόδραμα και μαζί του αυτό που ακριβώς θέλω να κάνω στη ζωή μου! Η συνάντηση αυτή πραγματικά ήταν καταλυτική, αρχικά για την προσωπική μου ανάπτυξη, αυτογνωσία, έκφραση και ενδυνάμωση και εν συνεχεία ως επαγγελματική έμπνευση.

Το 2009 ολοκλήρωσα την Εκπαίδευση Ψυχοδράματος στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ) και η εμπλοκή μου με το ψυχόδραμα έκτοτε είναι ζωντανή και συνεχήςAπό το 2014 αρχίζω την πορεία μου πρώτα ως Επόπτρια και εν συνεχεία ως Εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος, με την εποπτεία και σε συνεργασία με το ΨΥΚΑΠ.

Μεγάλη επίδραση στην ταυτότητά μου ως ψυχοδραματίστρια, άσκησε ο δάσκαλός μας Dr.Max Clayton, ο οποίος υπήρξε μαθητής του J.L.Moreno- ψυχιάτρου και ιδρυτή της ψυχοδραματικής μεθόδου- και αργότερα δάσκαλος και εκπαιδευτής ψυχοδράματος σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Max Clayton διεύρυνε και ενσωμάτωσε στο ψυχόδραμα στοιχεία και άλλων ψυχολογικών θεωριών δίνοντάς του ταυτόχρονα και μια πνευματική διάσταση. 

Παράλληλα με το Ψυχόδραμα εκπαιδεύτηκα στο Playback theatre-αυθόρμητο αυτοσχέδιο θέατρο, με σκοπό να αναπτύξω ακόμα περισσότερο την αίσθηση σύνδεσής μου με το σώμα μου και τις εκφραστικές του δυνατότητες. Με το playback ασχολήθηκα για περίπου μία δεκαετία ως μέλος διάφορων ομάδων playback και ως εκπαιδεύτρια και leader ομάδων playback.

Συμμετοχή σε συλλόγους-οργανισμούς

Τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, με ΑΜ3003

The Federation of European Psychodrama Training Organisations-FEPTO / Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών Οργανισμών Ψυχοδράματος

Συνεργάτης του ΨΥΚΑΠ

Εργασία

 

Στη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο της ψυχοθεραπείας , έχω συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος, όπως : συνεργάτης του ΜΚΟ Μείνε Δυνατός για άτομα που εμπλέκονται με τον καρκίνο, συνεργάτης Ιατρείο Πόνου Αρεταίειου Νοσοκομείου, συνεργάτης κέντρου ημέρας Διαταραχών Διατροφής Ανάσα, Κέντρων Ημέρας Ατόμων με Ψυχωσικές Διαταραχές Ίασις/ΈΔΡΑ, International School of Athens, Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών Δράσις κ.α..

 

Από το 2012, διατηρώ ιδιωτικό χώρο-γραφείο, την Ψυχοκίνηση, με το όραμα να αναπτυχθεί ως κέντρο και εστία μετάδοσης και ανάπτυξης του ψυχοδράματος και της φιλοσοφίας που το διέπει στον ελλαδικό χώρο. Κυρίως δουλεύω με ατομικές συνεδρίες, συντονίζοντας ομάδες ψυχοδράματος και οργανώνοντας εργαστήρια ψυχοδράματος και άλλα εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης.

Επαγγελματική και προσωπική επιμόρφωση ​

Η διαδρομή μου για την αυτό-ανάπτυξη και την κατανόηση του κόσμου και της ζωής,  με οδηγεί εκτός από την ψυχολογία και το ψυχόδραμα σε μια παράλληλη πνευματική αναζήτηση. Είμαι κάτοχος των τριών βαθμών Reiki και του Karuna Reiki, με κύρια δασκάλα και οδηγό μου την Ελένη Παρίδη Επίσης, την περίοδο 2019-2021 εκπαιδεύτηκα στην Κβαντική Εσωτερική Θεραπεία, στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Η ενασχόληση και πρακτική των ενεργειακών θεραπειών, εμπλουτίζει τη θέαση του τι θα πει υγεία, σώμα, συναίσθημα, νόηση, πνεύμα, ψυχή και των μεταξύ τους συσχετίσειων και αλληλεπιδράσεων, επιτρέποντας μια ολιστική αντίληψη του ανθρώπου, της προσωπικότητας που διαμορφώνει και εν γένει της λειτουργίας του.

Το 2022 το ενδιαφέρον μου στράφηκε περισσότερο στην ειδική μελέτη για το ψυχικό τραύμα με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα στην περιοχή του τραύματος και της μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) και πώς τα τραύματα που φέρουμε αποτυπώνονται στο σώμα μας νευρολογικά, διαμορφώνουν με εσωτερικευμένα σχήματα ρόλων την ψυχική μας δομή και εν τέλει επηρέζουν και καθορίζουν την καθημερινή μας ζωή.

 

Στην ενασχόλησή μου για το ψυχικό τραύμα που συνεχίζει έως σήμερα, ολοκλήρωσα δύο κύκλους εξάμηνων σεμιναρίων του ΕΚΠΑ με τίτλους: "Διαχείριση Συναισθηματικού και Ψυχικού Τραύματος" και "Ψυχική Υγεία: Τραυματικά γεγονότα και διαχείριση απώλειας/πένθους", ενώ παράλληλα παρακολουθώ μονοετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης για το Τραύμα στο "Λόγω ψυχής", Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη συστημική ψυχοθεραπεία.

Συγγραφή

Είμαι συγγραφέας του βιβλίου "Ψυχόδραμα, γίνομαι ο πλοηγός της ζωής μου. Η μέθοδος και η ουσία του ψυχοδράματος για την προσωπική ανάπτυξη", που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Ανά διαστήματα αρθρογραφώ σε διάφορα διαδικτυακά περιοδικά Ψυχικής Υγείας (E-psychology, Εναλλακτική Ατζέντα, Ψυχογραφήματα κ.ά.).

Συνέδρια

Έχω συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια και ημερίδες για την ψυχοθεραπεία & την ψυχική υγεία όπως και σε εργαστηρια για το Ψυχόδραμα και το Playback Theatrre με ξένους εκπαιδευτές, όπως: FEPTO Conference & Annual Meeting (2023 &  2010), Psychodrama Workshops με Max Clayton, C.Hosking, Μ.Carp, Ud.Teszary, Y.Naor, Z.Andras, B.Tihamer, V.Needa, Συστημική Αναπαράσταση με Δ.Σταυρόπουλο (2010), B.Van der Kolk "Discover how to heal from Trauma(2023) κα.

Ως "ανήσυχο διερευνητικό πνεύμα", με βαθιά υπαρξιακή αναζήτηση, δημιουργική και καλλιτεχνική ψυχή, κινητοποιούμαι για τη μελέτη της ανθρώπινης φύσης-του τι θα πει να είσαι άνθρωπος και τι θα πει ψυχική υγεία και δημιουργική ζωή σε σωματικό,ψυχολογικό, φιλοσοφικό και πνευματικό επίπεδο. Μέσα από τον εμπλοκή μου με την ψυχολογία, τη φιλοσοφία όπως και μέσα από πνευματικές οδούς, επιχειρώ να συνθέσω την προσωπική μου κοσμοθέαση. Είναι μια διεργασία δια βίου μάθησης και γνώσης, που αντανακλάται τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαγγελματική μου πρακτική. Στα πλαίσια αυτής της διεργασίας αγαπώ να μαθαίνω- η διάθεση για μάθηση σημαίνει για μένα διάθεση για ζωή- παράλληλα συνεχίζοντας την προσωπική μου θεραπεία στους διάφορους αναπτυξιακούς κύκλους και στάδια της ζωής μου.

 

Βασική μου αρχή στην ψυχοθεραπευτική πρακτική είναι η αντιμετώπιση του ανθρώπου με ισοτιμία και σεβασμό και η πίστη μου για τις θετικές ιδιότητες και ικανότητες που καθένας εμπερικλείει μέσα του, όπως και η πίστη μου για την εσωτερική σοφία που ενυπάρχει μέσα μας, με τα οποία, μέσα από την ψυχοθεραπεία και γνώμονα την αποδοχή και την αγάπη, θα οδηγηθούμε να έρθουμε σε επαφή και να εκδηλώσουμε περισσότερο στη ζωή μας.

You are a child of the universe,

no less than the stars

bottom of page