top of page
4.png

Εργαστήρια Ψυχοδράματος
Κύκλος 4αρων αυτοτελών εργαστηρίων
Φεβρουάριος-Μάιος 2024

1ο Εργαστήριο:
Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου
"Η απώλεια στη ζωή μας"

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε στο θέμα της απώλειας, πραγματικής ή συμβολικής, με σκοπό να τιμήσουμε τις απώλειες της ζωής μας, να εκφραστούμε σχετικά με αυτές και να επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το νέο χώρο και τη νέα δυνατότητα που κρύβουν μέσα τους .

 

Η απώλεια στη ζωή μας

 

Το τέλος, ο θάνατος, η απώλεια στη ζωή μας, είναι θέματα που δε θέλουμε να τα σκεφτόμαστε, τείνουμε να τα βάζουμε “κάτω από το χαλί”, ή να βιαζόμαστε να τα ξεπεράσουμε. Παρολ΄αυτά συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, κάθε μέρα, μικρές ή μεγάλες απώλειες, μικροί ή μεγάλοι “θάνατοι”, πραγματικοί ή συμβολικοί..η ζωή έρχεται περίτρανα να μας αποδείξει ότι δεν είναι στατική αλλά εκτυλίσσεται σε κατάσταση ροής και εναλλαγών. Κάθε μέρα κάποιοι κύκλοι κλείνουν, κάθε μέρα κάποιοι κύκλοι ανοίγουν.. Αυτό είναι το θετικό με κάθε τέλος, το ότι κρύβει το σπόρο για μια καινούρια έναρξη. Κάθε απώλεια δύναται να δώσει το χώρο για μια νέα αρχή.

640x480.jpg

Περιεχόμενο εργαστηρίου

 

Πώς θα τιμήσουμε την απώλεια στη ζωή μας και πώς θα συνδεθούμε με το σπόρο της νέας ζωής που κρύβει μέσα της; Αυτό θα δουλέψουμε στο εργαστήριό μας!

 

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα “ζεσταθούμε’ στο θέμα της απώλειας γενικότερα αλλά και σε δικές μας προσωπικές απώλειες που έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία για εμάς.

 

Είτε πρόκειται για ένα παλιό ρόλο στην προσωπικότητά σας που βλέπετε ότι “δύει” μέσα σας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μαζί με παλιές συμπεριφορές και “παλιούς” μαθημένους εαυτούς σας- που ίσως δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε αν και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν σας εκφράζουν πια, είτε πρόκειται για μια πραγματική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είτε πρόκειται για φόβο για την απώλεια, είτε πρόκειται για το κλείσιμο καταστάσεων ή την ολοκλήρωση ενός κύκλου της ζωής μας.. :

σε αυτό το εργαστήρι θα “συναντήσουμε” το αντικείμενο της απώλειας, θα το πενθήσουμε εάν χρειάζεται, θα το αποχαιρετίσουμε..Θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το νέο χώρο και τη νέα δυνατότητα που δίνει η απώλεια στη ζωή μας.

Μέθοδος—στόχος εργαστηρίου

 

Το ψυχόδραμα είναι μια βιωματική ομαδική μέθοδος δουλειάς των θεμάτων που μας απασχολούν και τα οποία διαπραγματευόμαστε. Επομένως κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα έχουμε την ευκαιρία, επιπλέον της λεκτικής και γνωστικής επεξεργασίας του θέματος, να δουλέψουμε στην ψυχοδραματική σκηνή βιωματικά-με μικρές ή μεγαλύτερες εκδραματίσεις- στο θέμα της απώλειας.

 

Με τη χρήση των ψυχοδραματικών τεχνικών και τη δύναμη/υποστήριξη που θα λάβουμε από την ομάδα, θα καταφέρουμε ενδεχομένως να εκφράσουμε και να “μαλακώσουμε” τις απώλειες μέσα μας, ώστε να τις κουβαλούμε λίγο πιο ανάλαφρα. Ο καθένας βέβαια μπορεί να βάλει το δικό του προσωπικό στόχο σε σχέση με την απώλεια που βιώνει, και αυτόν ακριβώς το στόχο να δουλέψουμε.

 

Η συμμετοχή στη βιωματική διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και επιθυμία του κάθε μέλους και εφ΄όσον έχει προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα.

sketch.JPG

Σε ποιον απευθύνεται;

 

Το εργαστήρι απευθύνεται:

 

*σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δουλέψει το θέμα της απώλειας σε ομαδικό πλαίσιο

 

*σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει το ψυχόδραμα και την αξία της ψυχοδαματικής μεθόδου

 

*σε όσους ενδιαφέρονται για την Εκπαίδευση Ψυχοδράματος

images (2).png

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ημερομηνία: Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φερβρουαρίου 2024

Ώρες: Σάββατο : 17.30-20.30 -Κυριακή 10.00-15.00

 

Χώρος : Ψυχοκίνηση, Κέντρο Ψυχοδράματος και Προσωπικής Ανάπτυξης

Καλαμάτας 19 και Κίμωνος, Κοντόπευκο Αγ.Παρασκευή, 5' από στάση μετρό Χαλανδρίου

 

Συντονίστρια: Δανάη Χορομίδου, ψυχολόγος, Trainer, Educator & Practiotioner Ψυχοδράματος

Συν-συντονίστριες: Μαρία Τσολάκου, Ψυχοδραματίστρια, Φιλόλογος & Ειδική παιδαγωγός

Αναστασία Μερκούρη, Ψυχοδραματίστρια

Τόνια Αυγουστάκη, Εικαστικός, Φωτογράφος, Εκπ/νη Ψυχοδραματίστρια

 

Δηλώσεις συμμετοχής: 2155 159120, 6943293408

 

Για τη συμμετοχή σας, προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τη συντονίστρια στα παραπάνω τηλέφωνα.

Η εγγραφή στο εργαστήριο πραγματοποιείται με κατάθεση προκαταβολής σε λογαριασμό τράπεζας που θα σας δοθεί.

Μπορείτε να συμμετέχετε είτε μεμονωμένα σε κάθε εργαστήρι είτε στο σύνολο των τεσσάρων εργαστηρίων. Υπάρχει μειωμένο κόστος συμμετοχής σε όσους επιθυμούν να εγγραφούν στο σύνολο των εργαστηρίων του κύκλου.

Έως και το Μάιο 2024, ακολουθούν τα εξής επόμενα εργαστήρια:

 

30-31 Μαρτίου

“Συνάντηση με το εσωτερικό μας παιδί”

Ποιο είναι το εσωτερικό μας παιδί; Μα απλά, η μικρή μας εκδοχή, ο μικρός ανθρωπάκος που κάποτε ήμασταν που ίσως τώρα τον έχουμε ξεχάσει, μα πάντα τον φέρουμε μέσα μας. Αυτόν που άλλοτε αγκάλιασαν, άλλοτε αγνόησαν. Άλλοτε αγάπησαν, άλλοτε “χτύπησαν”. Άλλοτε ενθάρρυναν, άλλοτε του απαγόρευσαν, τον περιόρισαν, τον ακύρωσαν.

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε με στόχο να τον συναντήσουμε, να τον ακούσουμε, να δούμε τι έχει να μας πει, και πώς μπορούμε ως ενήλικες πια να τον φροντίσουμε αλλά και να εμπνευστούμε εκ νέου από την παιδική του ψυχή.

 

20-21 Απριλίου

“Εγώ και οι άλλοι: οικοδομώντας την επικοινωνία και την επαφή”

Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε στο θέμα των σχέσεων: πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους; μήπως παίζουμε κάποιους ρόλους ή επαναλαμβάνουμε κάποια μοτίβα που δεν μας ικανοποιούν; πώς νομίζουμε ότι μας βλέπουν οι άλλοι και πώς μας βλέπουν αλήθεια; ποια είναι τα συνήθη “λάθη” στην επικοινωνία; Τι θα πει άραγε “ακούω” τον άλλον πραγματικά; Πώς μπορώ να χτίσω μια πιο αυθεντική ουσιαστική σχέση; Τι είναι η θέση του συμβούλου και το “σύνδρομο της νοσοκόμας” και πώς κλείνουν την επικοινωνία; Πώς θα μάθουμε και θα εξασκηθούμε στο “being with” , στο να “είμαστε” απλά με τον άλλον ,πλάι του,παρόντες και με ενσυναίσθηση; Πώς θα μάθουμε να χτίζουμε ισότιμες σχέσεις από την ενήλικη θέση της προσωπικότητάς μας;

 

25-26 Μαίου

“Από την ντροπή στον αυθορμητισμό”--Ψυχόδραμα και Θεραπευτική Φωτογραφία

“Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου ντροπαλό, να κρατιέται στη γωνία, να διστάζει να εκφράσει και να εκφραστεί, στο χώρο, στους φίλους, στις γιορτές...Άραγε πού έμαθα να κρατιέμαι; να περιορίζομαι; να κρύβομαι; να “γίνομαι αόρατη”; Κι όμως...ήθελα να χορέψω! Ήθελα να πω τη γνώμη μου δυνατά, ήθελα να περπατήσω με θάρρος προς την πλευρά του αγοριού που μου άρεσε..έτσι αργότερα, πιο μεγάλη σε ηλικία,θέλησα να ξεκλειδώσω το σώμα μου γιατί έτσι ένιωθα ότι θα απεγκλωβίσω αυτήν την άλλη που ήταν κρυμμένη μέσα μου, που όμως υπήρχε εκεί, εκείνη που ήταν γεμάτη ζωή, εκείνην κάτω από την ήρεμη επιφάνεια του ποταμιού..εκείνην την όμορφη που είναι επαρκής, που αξίζει, που έχει χιούμορ, που είναι παιχνιδιάρα, εκείνη που μπαίνει στη ζωή αυθόρμητα και που δημιουργεί”.

 

Στο εργαστήρι αυτό, θα δουλέψουμε συνδυαστικά μέσω του Ψυχοδράματος και μέσω της φωτογραφίας, ως τρόπου έκφρασης και αυτογνωσίας. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια σχετική γνώση, απλώς τη φωτογραφική από το κινητό σας τηλέφωνο ή τη φωτογραφική σας μηχανή..

Συν-συντονίστρια και εμπνευστής στη μέθοδο της θεραπευτικής φωτογραφίας, είναι η Τόνια Αυγουστάκη, ειακστικός, φωτογράφος,  εκπαιδευόμενη ψυχοδραματίστρια και συνδημιουργός του χώρου “Spir.to Creative Studio, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.

Λίγα λόγια για τη θεραπευτική φωτογραφία

Μέσω της θεραπευτικής φωτογραφίας θα φωτίσουμε και θα εκφράσουμε κομμάτια του εαυτού μας που δεν είχαν την ευκαιρία να φανούν, να ακουστούν, να εκφραστούν. Με ψυχοεκπαιδευτικά εργαλεία, κυρίως από την ψυχοδραματική μέθοδο,-και όχι μόνο- χρησιμοποιούμε τη φωτογραφία ως μέσο αυτοπαρατήρησης και έκφρασης και δημιουργικότητας. Η φωτογραφική μηχανή μπαίνει στη θέση του “εγώ” που παρατηρεί, ως ένας πιστός σύντροφος που δεν κρίνει, αλλά φωτίζει και καθρεφτίζει την αλήθεια του εαυτού χωρίς λόγια.

 

Γνωρίστε περισσότερο την Τόνια Αυγουστάκη: www.spir.to, www.toniaphotography.com

bottom of page