top of page
4.png

Εργαστήρια Ψυχοδράματος
Κύκλος 4αρων αυτοτελών εργαστηρίων
Φεβρουάριος-Μάιος 2024

4ο Εργαστήριο:
Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Μαίου 2024


Ψυχόδραμα & Θεραπευτική Φωτογραφία

"Από την ντροπή στον αυθορμητισμό"
 

“Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου ντροπαλό, να κρατιέται στη γωνία, να διστάζει να εκφράσει και να εκφραστεί, στο χώρο, στους φίλους, στις γιορτές...

Άραγε πού έμαθα να κρατιέμαι; να περιορίζομαι; να κρύβομαι; να “γίνομαι αόρατη”; Κι όμως...ήθελα να χορέψω! Ήθελα να πω τη γνώμη μου δυνατά, ήθελα να περπατήσω με θάρρος προς την πλευρά του αγοριού που μου άρεσε..

'Ετσι αργότερα, πιο μεγάλη σε ηλικία,θέλησα να ξεκλειδώσω το σώμα μου γιατί έτσι ένιωθα ότι θα απεγκλωβίσω αυτήν την άλλη που ήταν κρυμμένη μέσα μου, που όμως υπήρχε εκεί, εκείνη που ήταν γεμάτη ζωή, εκείνην κάτω από την ήρεμη επιφάνεια του ποταμιού..

 

εκείνην την όμορφη που είναι επαρκής, που αξίζει, που έχει χιούμορ, που είναι παιχνιδιάρα, εκείνη που μπαίνει στη ζωή αυθόρμητα και που δημιουργεί”.

640x480.jpg

Στο εργαστήρι αυτό, θα δουλέψουμε βιωματικά

 

    για την προσωπική ανάπτυξη, αυτοέκφραση, και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς & του αυθορμητισμού μας

 

   σε θέματα της ζωής μας που θα φέρουμε στην ομάδα ή που θα προκύψουν από την αλληλεπίδραση της ομάδας

   το συναίσθημα της συστολής ή ντροπής, & πώς συνδέεται με παρελθούσες εμπειρίες της ζωή μου

  

   την ικανότητά μας να ¨ανοίγουμε", να "φαινόμαστε" στους άλλους, να εκθέτουμε τον εαυτό μας, να μοιραζόμαστε στην ομάδα

   στην ψυχοδραματική σκηνή μαθαίνοντας να δίνουμε αξία στην εμπειρία μας, να απελευθερώνουμε το συναίσθημά μας, να πειραματιστούμε σε νέους ρόλους που επιθυμούμε να αναπτύξουμε

 

Μέθοδος και σκοπός

 

Θα δουλέψουμε συνδυαστικά μέσω του Ψυχοδράματος και της Θεραπευτικής Φωτογραφίας

 

 

Λίγα λόγια για το Ψυχόδραμα

Το Ψυχόδραμα είναι μια ομαδική μέθοδος ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης, που μας επιτρέπει να δουλέψουμε με βιωματικό τρόπο στα θέματα που μας απασχολούν και τα οποία διαπραγματευόμαστε.

 

Τα θέματα που δουλεύουμε τα φέρνουν τα μέλη της ομάδας ή προκύπτουν στην “εδώ και τώρα” αλληλεπίδραση της ομάδας.

 

Κατά τη διάρκεια μιας ψυχοδραματικής συνάντησης, ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας, αναπτύσσουμε την προσωπικότητά μας, εξετάζουμε τους “ρόλους” μας, πειραματιζόμαστε με νέους ρόλους που επιθυμούμε στη ζωή μας, εκφραζόμαστε, βιώνουμε κάθαρση και διορθωτική εμπειρία στους πόνους μας, απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητα και τη αυθορμητισμό μας.

 

Η συμμετοχή στη βιωματική διαδικασία γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και επιθυμία του κάθε μέλους και εφ΄όσον έχει προηγουμένως καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα.

Λίγα λόγια για τη θεραπευτική φωτογραφία

Μέσω της θεραπευτικής φωτογραφίας θα φωτίσουμε και θα εκφράσουμε κομμάτια του εαυτού μας που δεν είχαν την ευκαιρία να φανούν, να ακουστούν, να εκφραστούν. Χρησιμοποιούμε τη φωτογραφία ως μέσο αυτοπαρατήρησης, έκφρασης και δημιουργικότητας. Η φωτογραφική μηχανή μπαίνει στη θέση του “εγώ” που παρατηρεί, ως ένας πιστός σύντροφος που δεν κρίνει, αλλά φωτίζει και καθρεφτίζει την αλήθεια του εαυτού χωρίς λόγια.

Μέσω της θεραπευτικής Φωτογραφίας θα φωτίσουμε και θα εκφράσουμε κομμάτια του εαυτού μας που δεν είχαν την ευκαιρία να φανούν, να ακουστούν, να επικοινωνηθούν.

Η Θεραπευτική Φωτογραφία προσφέρει:

 • Συνειδητή Αυτοπαρατήρηση 

 • Έκφραση του Εαυτού κάνοντας το εικόνα 

 • Αποτύπωση του Συναισθήματος όταν συναντώ την ουσία που συγκινεί την καρδιά μου 

 • Αποτύπωση του Ανείπωτου όταν φωτίζω αυτό που δεν έχει φωτιστεί 

 • Σύνδεση με το εσωτερικό και εξωτερικό μου τοπίο 

 • Αποδοχή και Δημιουργικότητα 

 • τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η νροπή της έκφρασης , παιχνίδι, έμπνευση

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια σχετική γνώση, απλώς τη φωτογραφική από το κινητό σας τηλέφωνο ή τη φωτογραφική σας μηχανή..

 

 

 

Σε ποιον απευθύνεται;

*σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δουλέψει για την προσωπική ανάπτυξη 

 

*σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει το ψυχόδραμα και την αξία της ψυχοδραματικής μεθόδου

 

*σε οποιονδήποτε επιθυμεί να δουλέψει και να εκφραστεί μέσα από θεραπευτική φωτογραφία

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ημερομηνία: Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Μαίου 2024

Ώρες: Σάββατο : 17.30-20.30 -Κυριακή 10.00-15.00

Χώρος : Ψυχοκίνηση, Κέντρο Ψυχοδράματος και Προσωπικής Ανάπτυξης

Καλαμάτας 19 και Κίμωνος, Κοντόπευκο Αγ.Παρασκευή, 5' από στάση μετρό Χαλανδρίου

Συντονίστριες: Δανάη Χορομίδου, ψυχολόγος, Trainer, Educator & Practiotioner Ψυχοδράματος,

                       Τόνια Αυγουστάκη, εικαστικός, εκπ/νη ψυχοδραματίστρια

Δηλώσεις συμμετοχής: 2155 159120, 6943293408, info@psixokinisi.gr

Για τη συμμετοχή σας, προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τη συντονίστρια στα παραπάνω τηλέφωνα.

Η εγγραφή στο εργαστήριο πραγματοποιείται με κατάθεση προκαταβολής σε λογαριασμό τράπεζας.

Λίγα λόγια για τις συντονίστριες

DSC01999.JPG

Δανάη Χορομίδου
 

Είναι Ψυχολόγος (απόφοιτος ΕΚΠΑ), ειδικευμένη στο Κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno, Επόπτρια και Εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος. Tην τρέχουσα περίοδο δραστηριοποιείται κυρίως στο ιδιωτικό της χώρο, την Ψυχοκίνηση, Κέντρο Ψυχοδράματος και Προσωπικής Ανάπτυξης με έδρα την Αθήνα, που δημιούργησε με το όραμα να αναπτυχθεί σε εστία μετάδοσης και ανάπτυξης του Ψυχοδράματος στον ελλαδικό χώρο. Δουλεύει κυρίως με ατομικές συνεδρίες, συντονίζοντας ομάδες Ψυχοδράματος,ψυχοδραματικά εργαστήρια και άλλα σεμινάρια ψυχολογίας.

Παράλληλα με το Ψυχόδραμα, έχει εκπαιδευτεί στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο, με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά ως εκπαιδεύτρια και ως μέλος ομάδων Playback. Η διαδρομή της για την αυτο-ανάπτυξη και για μια πιο ολιστική προσέγγιση στο τι θα πει υγεία και ψυχική υγεία, την ώθησε να ασχοληθεί με τις ενεργειακές θεραπείες. Είναι Master Reiki και έχει σπουδάσει Κβαντική Εσωτερική θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει στραφεί στην ειδική μελέτη για το ψυχικό τραύμα με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα στην περιοχή του τραύματος και της μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) και συμμετέχει σε μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης για το Ψυχικό Τραύμα.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος, όπως : συνεργάτης του ΜΚΟ Μείνε Δυνατός για άτομα που εμπλέκονται με τον καρκίνο, συνεργάτης κέντρου ημέρας Διαταραχών Διατροφής Ανάσα, Κέντρων Ημέρας Ατόμων με Ψυχωσικές Διαταραχές Ίασις/ΈΔΡΑ κ.α.

Είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, είναι ανεξάρτητος αρθογράφος σε διάφορα διαδικτυακά περιοδικά Ψυχικής Υγείας (E-psychology, Εναλλακτική Ατζέντα, Ψυχογραφήματα κ.ά.), και συγγραφέας του βιβλίου "Ψυχόδραμα, γίνομαι ο πλοηγός της ζωής μου. Η μέθοδος και η ουσία του ψυχοδράματος για την προσωπική ανάπτυξη", που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς.

 

768853.jpg

Τόνια Αυγουστάκη

Στη σφαίρα της εικαστικής τέχνης και της προσωπικής ανάπτυξης, η Τόνια Αυγουστάκη αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος, συνδυάζοντας τα ταλέντα της ως φωτογράφος και ψυχοδραματίστρια για να δημιουργήσει μια μοναδική και μεταμορφωτική εμπειρία διευκολύνοντας την αυτοπαρατήρηση και την έκφραση, προσφέροντας μια νέα προοπτική στο ταξίδι προς την αυτοανακάλυψη και προσωπική ανάπτυξη.


Σπούδασε οπτική επικοινωνία και fine arts - εικαστικές τέχνες- και εργάζεται ενεργά στο χώρο της εικαστικής τέχνης -Visual Artist- και της φωτογραφίας εδώ και 25 χρόνια.


Είναι συνιδρύτρια του πολυβραβευμένου δημιουργικού γραφείου Spir.to. ( www.spir.to ) καθώς και της εικαστικής ομάδας “Second Floor now”. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Έχει συνδιάσει τις σπουδές της στο Ψυχόδραμα και το Art therapy με τις σπουδές της στη φωτογραφία (www.toniaphotography.com) και συντονίζει σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο ομάδες Θεραπευτικής Φωτογραφίας καθώς και ομάδες Ψυχοδράματος με ποικίλες θεματολογίες με κύριο αυτό της Αυτοφροντίδας.
Πιστεύει πολύ στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης, της δημιουργίας και της συνέργειας.
Ερευνά τα τελευταία χρόνια την φωτογραφία ως θεραπευτικό μέσο στην ψυχική υγεία.
Είναι επίσης εκδότρια των ετήσιων Καλλιτεχνικών Φωτογραφικών ημερολογίων προσωπικής ανάπτυξης “Tonia’s Photography Calendars”
Με 14 χρόνια εμπειρία στο χώρο της yoga, φέτος το 2024 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση δασκάλων Yoga teacher 200hrs - Yoga Pilates Academy. Διδάσκει Hatha yoga, meditation, yin yoga.

 

Έως και τον Ιούλιο 2024, ακολουθούν τα εξής επόμενα εργαστήρια:

2,9 & 16 Ιουλίου 2024

Εργαστήρι Ψυχοδράματος-Προσωπικής Ανάπτυξης--3 τρίωρες συναντήσεις

Καλοκαιρινη.png

​​​Τι να περιμένω στις συναντήσεις αυτές;

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα δουλέψουμε πάνω σε θέματα που φέρνουν τα μέλη της ομάδας ή προκύπτουν κατά την αλληλεπίδρασή τους στο "εδώ και τώρα" της διαδικασίας.

Το ψυχόδραμα είναι μια βιωματική ομαδική μέθοδος δουλειάς των θεμάτων που μας απασχολούν και τα οποία διαπραγματευόμαστε. 

 

Επομένως κατά τη διάρκεια των συναντήσων, θα έχουμε την ευκαιρία, επιπλέον της λεκτικής και γνωστικής επεξεργασίας των θεμάτων που φέρουμε, να δουλέψουμε στην ψυχοδραματική σκηνή βιωματικά-με μικρές ή μεγαλύτερες εκδραματίσεις- στα θέματα αυτά, με σκοπό:

 • να αναπτύξουμε τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά μας σε σχέση με αυτά

 • να κερδίσουμε επίγνωση και προοπτική 

 • να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας

 • να εκφραστούμε

 • να πειραματιστούμε σε νέους ρόλους

 • να βιώσουμε τη θεραπευτική δύναμη της ομάδας

19-22 Ιουλίου 2024

4ήμερο Εργαστήριο Art Therapy & Ψυχόδραμα, "Αυτοφροντίδα", Χανιά, Κρήτη

A4 Ergastirio Kriti.jpg

Ψυχόδραμα, Θεραπευτική Φωτογραφία, Κρουστά

Σε τόπο φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας, σε όμορφο ξενώνα στα νότια Χανιά, θα χαλαρώσουμε το νου, θα συνδεθούμε αυθεντικά και θα ενωθούμε με τη δημιουργικότητα μας στο εδώ και τώρα, γευόμενοι τα οφέλη του Ψυχοδράματος, της Τέχνης της Φωτογραφίας, της Φύσης, του Μοιράσματος, καθώς και του κύκλου των κρουστών ανακαλύπτοντας και βιώνοντας την Αυτοφροντίδα.

bottom of page